Door Juliana Hansveden, hoofd portefeuillebeheerder van de Emerging Stars Equity-strategie van Nordea

De Aziatische aandelen hebben het afgelopen jaar sterke prestaties gekend, ondersteund door de vroege lockdowns van Covid-19 en de daaropvolgende vroege economische heropening.

Vooral China heeft uitzonderlijk goed gepresteerd in het beheersen van zowel de gezondheid als de economische impact van de pandemie. Strikte en vroege lockdowns hielden infecties onder controle in 2020, waardoor China vroeg kon heropenen en dat leidde tot een snel herstel van alle belangrijke economische cijfers. Zo was China de enige G20-economie met een positief BBP vorig jaar, met een groei van 2.3%. Dit heeft zich verspreid naar andere Aziatische markten, die over het algemeen beter presteerden dan de ontwikkelde markten.

Vooruitblikkend zal de reële BBP-groei in Azië ex-Japan naar verwachting in 2021 terugkeren naar 5.4%,het niveau van vóór COVID-19. De groei in China en India wordt jaar op jaar geschat op 8-9%, waardoor de groei in andere landen binnen de regio wordt overtroffen – terwijl het meeste wordt bijgedragen aan het mondiale BBP. In vergelijking met de verwachte groei van de ontwikkelde markt van 4.2% blijft het klimaat gunstig voor Aziatische aandelen.

Hoewel Azië tegen 2030 naar verwachting 60% zal bijdragen aan de mondiale groei, zijn Aziatische aandelen nog steeds ondervertegenwoordigd in mondiale benchmarks en beleggingsportefeuilles. Hieronder beschrijven we de redenen waarom beleggers vertrouwen zouden moeten hebben in een aanhoudende Aziatische dominantie, evenals een aantal structurele factoren die de snel groeiende regio aandrijven.

COVID-19 onder betere controle

In Noord-Azië, vooral in China, lijkt het infectiepercentage onder controle te zijn. Deze markten blijven steeds meer opengaan dan elders in de wereld. We verwachten dat de Chinese economie dit jaar een sterke groei zal opleveren, omdat deze profiteert van zowel cyclische als structurele rugwinden– op gebieden als industriële automatisering, elektrische voertuigen en componenten en de lokalisatie van de toeleveringsketen.

De RCEP-zone is de toekomst van Azië

Azië neemt nu de rol op zich van de nieuwe aandrijver van de mondiale groei, waarbij China het middelpunt van de handel in de regio is. Het RCEP – Regional Comprehensive Economic Partnership – zal Azië een stap dichterbij brengen tot het worden van een geïntegreerde handelszone als de EU. Deze handelsovereenkomst zal de economische wrijvingenverminderen en, volgens analisten, jaarlijks $500 miljard aan de wereldhandel toevoegen. De grootste begunstigden zullen RECP-leden zijn – China, Japan, Zuid-Korea, Australië, Nieuw-Zeeland en 10 andere Zuidoost-Aziatische landen.

Meer ruimte voor monetaire versoepeling

In vergelijking met andere regio’s zouden de omstandigheden in Azië een verdere stimulans voor de economie mogelijk maken – indien nodig. Hogere algemene rendementsniveaus, relatief stabiele valutamarkten en lage inflatieniveaus zijn ondersteunende drijfveren voor verdere monetaire versoepelingen om de economische groei te stimuleren.

De consumptie is de drijvende kracht achter de Aziatische groei

De toenemende koopkracht van Aziatische consumenten duidt op kansen voor veel consumentengerelateerde bedrijven. Dit gaat veel verder dan de puur internet-gerelateerde namen waar Azië bekend om staat en omvat onder andere sportkleding en nietjes consumptie. Een van de lockdown-tendensen die we verwachten voort te zetten in Azië is de opkomst van de e-commerce. Het is onwaarschijnlijk dat de penetratie ervan zal achteruitgaan, omdat de consument verslaafd wordt aan het extra gemak van deze diensten. Van Aziatische consumenten wordt ook verwacht dat ze zich opnieuw zullen toewijden aan offline activiteiten die zwaar getroffen werden door de pandemie.

Technologie en duurzaamheid

Technologie was een van de belangrijkste winnaars in 2020, die profiteerde van een versnelde verschuiving in consumentengedrag, en we zijn optimistisch over de langetermijnvooruitzichten voor veel van de belangrijkste Aziatische spelers. Nieuwe technologie als AI, Automatisering, 5G en Biotech zal blijven presteren als gevolg van de pandemie. Ondertussen zal de digitalisering van vele gebieden van de economie doorgaan. We verwachten dat de digitale adoptie in Zuidoost-Azië China zal inhalen, wat de vraag naar meer processorkracht, bandbreedte en opslag drijft. Er zal meer aandacht zijn voor duurzaamheidsgerelateerde industrieën zoals elektrische voertuigen, accuopslag en toeleveringsketen, terwijl landen over de hele wereld meer nadruk leggen op klimaatverandering. De toezegging om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen zal de ontwikkeling en adoptie van elektrische voertuigen en energie-efficiënte producten waarschijnlijk versnellen, en ook een groei in het ecosysteem van hernieuwbare energie en hulpbronnen veroorzaken.

Goedkope aandelen en stijgende valuta

Bovendien verhandelen Aziatische aandelen vanuit een waarderingsperspectief met een korting van 20% ten opzichte van aandelen van ontwikkelde markten – waarvan verwacht wordt dat de toekomstige waarde hoger zal zijn. Dit komt vooral doordat Azië nog steeds profiteert van de externe vraag, vooral wanneer de groei in ontwikkelde markten zal worden bevorderd door een fiscaal beleid dat op zijn beurt de Aziatische export zal ondersteunen. In combinatie met een zwakke Amerikaanse dollar, die volgens de consensus van analisten in 2021 onder druk zal blijven staan, lijkt het erop dat het een helder aandelenjaar voor de opkomende markten wordt. Historisch gezien is er een hoge correlatie tussen een zwakke Amerikaanse dollar en aandelen van opkomende markten die beter presteren dan equivalenten in ontwikkelde markten.