Vooruitzichten tweede kwartaal 2019: de bezorgdheid neemt af
Nu de Federal Reserve afwacht alvorens de rente opnieuw te wijzigen en de Chinese centrale bank een verruimend beleid voert, gaat de zoektocht naar rendement wereldwijd onverminderd voort. We richten ons daarvoor in de eerste plaats op staats- en bedrijfsobligaties en op de S&P 500. De vraag is wat het verloop van de markten zal bepalen. Wij verwachten dat in het komende kwartaal drie thema’s doorslaggevend zullen zijn: 1) Een herstel van de Chinese economie. 2) Ongewijzigd beleid van de Federal Reserve in het tweede kwartaal, een renteverhoging met 25 tot 50 basispunten in de tweede helft van het jaar, gevolgd door een pauze in 2020. 3) Verdere onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de VS en China. Die kunnen gepaard gaan met sporadische dreigingen met hogere invoerrechten.
De zoektocht naar rendement in de ontwikkelde markten
Aangezien de Federal Reserve wellicht tot juni de pauzeknop ingedrukt houdt, is de natuurlijke reflex om in alle segmenten op zoek te gaan naar rendement, van de ontwikkelde tot de opkomende markten. In Europa zijn de spreads op bedrijfsobligaties al krap, in de VS verwachten we dat ze verkrappen in het investment-grade-segment. Daar is het vooral uitkijken voor emittenten met een hoge schuldenlast. De vrees voor een groeivertraging heeft enkele bedrijven er wel toe aangezet hun schulden af te bouwen, maar die hebben nog een hele weg te gaan. Ook voor oliemaatschappijen in het hoogrentende segment is het opletten als de olieprijzen opnieuw voor lange tijd inzakken.
We weten uit het verleden dat de S&P 500 het in het huidige en komende klimaat waarschijnlijk goed zal doen. Zoals de gegevens voor de S&P 500 in figuur 1 laten zien, bedraagt het rendement bij normale volatiliteit en ongewijzigd beleid van de Federal Reserve over een periode van tien dagen 2,2%. Dat cijfer is statistisch significant (vetgedrukt). Bij een renteverlaging is er geen uitgesproken resultaat, bij een renteverhoging – ons scenario voor de tweede helft van het jaar – bedraagt het rendement over tien dagen 3,5%. Bij een opstoot van extreme volatiliteit, wanneer de VIX oploopt tot meer dan 30, verliest de S&P 500 op drie dagen 3,6%. Duurt de onrust langer, dan kan uit de historische gegevens alleen worden afgeleid dat bedrijfsobligaties klappen krijgen.